Luiheid is een deugd

De eerste PGM Open mag wat mij betreft een succes worden genoemd. Veel enthousiaste en waarderende reacties. We zullen nog veel terugkomen op de nasleep ervan. Als één van de initiatoren was ik gastheer bij de bijdrage van mr. Roel Bekker. Een zeer opmerkelijk standpunt: de kunst van programmamanager is het onzichtbaar zijn. Vandaag had ik al een paar mensen aan de telefoon die het over de luie programmamanager hadden. Bekker: “Luiheid is een deugd voor een programmamanager”. 


Achterover hangen

Zeker nu Bekker gepensioneerd is, kan hij vrijelijk terugkijken op een bewogen carrière als rijksambtenaar. Hij was oa directeur van het programma Reorganisatie Rijksdienst. Zijn geheim: niet te veel willen doen. Volgens hem is het grote gevaar van programmamanagers dat ze ijverig worden. Daar is op tegen dat ze daarmee weerstand uitlokken en de anderen in de achterover stand zetten. Thom de Graaf ging Bekker voor als Minister van Bestuurlijke Vernieuwing. Dat klinkt stoer, maar het was contraproductief: de andere ministers, die het eigenlijke werk moesten doen, gingen achterover hangen en lieten De Graaf vastlopen.

Sombere mensen in een project

Bekker geeft als factoren voor zijn succes: bewandel het pad der geleidelijkheid, geen bevoegdheden, geen notulen, inspirerende doelen, heb een mooi verhaal, wees duwer en zorg dat je alleen maar dreigt. Dan komt er sociale druk waardoor mensen worden geprikkeld erbij te willen horen in plaats van dat je “vrijwilligers” aangewezen krijgt. Zorg ook voor humor. Vermijd sombere mensen: “Stop die maar in een project”.

Ik doe alle anderen die het PGMO Open tot een succes hebben gemaakt, nu tekort. Wij werken eraan op de site enige reportages over de inhoudelijke bijdragen te publiceren, zoals die over social media. Houd dus in de gaten: PGMO!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.