Lijn- of programmamanager?

“Ik ben assistent programmamanager,” zei een vriendin van me. “Waar ik mee worstel is dat de programmamanager zelf tevens leidinggevende van de nieuw in te richten afdeling is. Ik ben zelf full time beschikbaar voor het programma, terwijl de programmamanager daar ongeveer 1 dag per week voor heeft. Is dit nu een handige manier van organiseren?” Hier lopen twee belangen door elkaar.

De programmamanager doet alles om doelen dichterbij te brengen. In dit geval om de dienstverlening aanzienlijk te verbeteren. Er zijn een paar projecten geinitieerd, alsmede een stel nieuwe werkwijzen die in de dagelijkse routines gevestigd moeten worden. Omdat de afdeling opnieuw ingericht gaat worden, heeft de opdrachtgever in goed overleg met de directeur van de nieuwe dienst afgesproken dat de programmamanager ook tevens leidinggevende wordt van de nieuwe afdeling. Nu is de programmamanager tevens haar eigen opdrachtgever, omdat zij als nieuwe leidinggevende in de routines moet gaan bijdragen aan de doelen. Dat lijkt me allerlei conflicten te geven: bijvoorbeeld als er gekozen moet worden in prioriteit tussen de projecten of routines. Dan zullen de routines altijd voorrang krijgen, en de projecten lopen vertraging op.

In te besteden tijd zal zij (terecht) meer aandacht besteden aan de mensen in haar nieuwe afdeling dan aan het programma als totaal. In dit geval lijkt het me dan ook veel beter de programmamanager van haar rol te ontheffen en leiding te laten geven aan de nieuwe afdeling. De assistent programmamanager kan haar rol dan gewoon overnemen. Dit is ook daarom verstandiger omdat de projecten in het programma de kaders moeten gaan opleveren voor de nieuwe afdeling (waaraan de lijnmanager door de programmamanager getoetst gaat worden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.