Kompas ondergronds

Collega Helmuth Stoop en ik hebben het Kompas nu verschillende keren toegepast. Aan de hand van concrete verschijnselen komen we met groepen ook in gesprek over de patronen en onderliggende oorzaken van het gedrag in organisaties. Zoals eerder uitgelegd bestaat het Kompas uit 18 concreet genoemde verschijnselen op het gebied van cultuur en strcutuur van een organisatie.

Veel organisaties hebben bij de uitvoering van programma’s last van een gebrek aan medewerking door lijnmanagers. Zij houden medewerkers met de juiste competenties voor hun eigen afdeling. Een programmamanager moet bidden en smeken om de betreffende persoon voor het programma los te weken. ¬†Waarom gebeurt dit? is dan de vraag van de deelnemers aan het gesprek. Hoe kan het zijn dat een programma dat ook voor de organisatie wordt uitgevoerd, “tegen” wordt gewerkt? De antwoorden zijn niet allemaal hetzelfde: angst om invloed te verliezen, of minder prestige of de programmamanager neemt mijn werk over. Gevolg: vertraagde besluitvorming, moeilijke verhoudingen, gedoe en conflicten.

Het Kompas heeft in deze gevallen meer helderheid gegeven in het feitelijk functioneren van de moederorganisatie. Hiermee kregen alle betrokkenen veel meer begrip voor de nadelen van deze situatie. De volgende stap is natuurlijk het aanpakken van de verschijnselen en de oorzaken ervan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.