Kiezen voor een programma

Als slot van een leergang programmamanagement heb ik vandaag met enkele deelnemers gesproken over het kiezen van de werkvorm programma voor het thema duurzaamheid. Vantevoren had de beoogde programmamanager alle teamleden gevraagd om de issues te mailen die zij ervaren bij het werken aan het onderwerp van het programma. Een lange lijst, die we vandaag tot de volgende elementen hebben teruggebracht.

Scenario in de lijn

Verhelderend in de gedachtenvorming was het scenario in de lijn laten. Dit scenario bestond uit de volgende kenmerken: we kunnen niet de effecten van alle verschillende activiteiten bij elkaar optellen, de aandacht voor het onderwerp moet per afdeling georganiseerd worden, de medewerker kent de ideeƫn van anderen niet, er wordt per afdeling geld gereserveerd in de jaarcyclus, de inhoudelijke keuzes worden per afdeling gemaakt, de communicatie vindt niet of versnipperd plaats en de prioriteit van het thema wordt verdrongen door afdelingsprioriteiten en individuele prestatie-afspraken.

Kwaliteit van de besluitvorming

Bij elkaar vormden deze overwegingen een pleidooi om de klus wel als een programma aan te pakken. Op dezelfde manier zal ook het directieteam gaan discussiƫren en besluiten. De programmamanager zei na afloop dat deze benadering in ieder geval de kwaliteit van de besluitvorming verbetert. In plaats van een agendapunt van een kwartier en besluiten tot een programma, is er nu veel meer inzicht ontstaan in de voors en tegens van uitvoeren in de lijn en de verwachtingen die de organisatie mag en kan hebben van dit programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.