Kies je woorden goed

Een mooi gesprek tussen Joost Prinsen en Jeannine Hennis, minister van Defensie in de NRC van zaterdag. Wel een paar keer verdedigt de minister een stellingname en zegt dan: “In alle eerlijkheid..”. In de Kamer komt ze ermee weg, maar hier niet. Joost Prinsen kaatst terug: “Als je dit zegt, dan is alles wat je daarvoor hebt gezegd dus niet in alle eerlijkheid.” De minister belooft beterschap.

Hans de Bruijn betrapt de SP op onduidelijkheid in Trouw van zaterdag. Op een vraag van een journalist of je IS verslaat met ledlampen en slaapzakken, antwoordt een kamerlid zwakjes: “Maar wel met humanitaire hulp.” Volgens deze framing-expert is het leed dan al geschied: in ons hoofd blijft hangen dat de SP de terroristen van IS wil verslaan met ledlampjes en slaapzakken.

De programmamanager kan hier van leren dat hij uiterst zorgvuldig moet nadenken over de consequenties van zijn woorden en begrippen. Al eerder schreef ik over een “Aanvalsprogramma” of een “Knelpuntenprogramma”. Wil je werkelijk het beeld oproepen van aanval dan wel knelpunten? Die woorden roepen negatieve connotaties op. Dus voorzichtig. Huur desnoods een kritische en taalgevoelige adviseur zoals Joost Prinsen of Hans de Bruijn in.