Groen gas en onduidelijke organisatie

Juichend roept de website Duurzaam Nieuws dat het project Groen Gas 7 miljoen bijdrage heeft ontvangen. Dat is mooi natuurlijk. Zeker waar het hier gaat om een samenwerking tussen drie Nederlandse provincies en twee Duitse Länder. De organisatie is echter problematisch. Projecten, deelprojecten en programma’s buitelen over elkaar heen. Lees mee huiver:


Ingewikkelde organisatie

“De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen zijn gezamenlijk Leadpartner. Het projectbureau Groen Gas draagt zorg voor het programmamanagement, daarbij ondersteund door het programmamanagement INTERREG van de EDR.” De eerste zin is al een struikelblok: drie provincies vormen één leadpartner. In een project of programma is het al moeilijk om één programmamanager te organiseren. Met zijn drieën wordt dat niet gemakkelijker.

Bovendien gaan ze als projectbureau dan zorgen voor programmamanagement. Wat is dat dan? Het project behelst “een stevige impuls aan het optimaliseren van de waardeketen van groen gas en het versnellen van de introductie van groen gas door grensoverschrijdende samenwerking, innovatie en kennisdeling.” Een stevige impuls lijkt mij een mooi projectresultaat waar je je handen aan vol hebt met zo’n 63 bedrijven die gecoördineerd moeten worden.. 

Wie doet wat?

Als je dan ook nog het programmamanagement voor je rekening neemt, wordt het erg druk. En bovendien is de vraag welk programma dan wordt bedoeld. Toch niet de activiteiten die je in het project onderneemt? De deelprojecten? Of het Interreg-programma? Maar die ondersteunen het projectbureau al. Wie doet nu wat? Ik vrees dat een deel van het subsidie zal gaan naar de ondersteuning en administratie van al die verschillende overlegorganen, bedrijven, provincies en andere ondersteuners.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.