Issues in omgevingsmanagement

In ons open seminar programmamanagement hebben we deze keer op een andere manier naar omgevingsmanagement gekeken. Niet de stakeholders of de actoren, maar de issues die in en rond een programma spelen waren het startpunt voor een analyse. Het grote voordeel hiervan is dat de inhoud of het thema centraal komt te staan en niet meteen de actor of stakeholder.


Issue

Een issue wordt gedefinieerd als een actueel onderwerp waarover discussie en verschil van mening bestaat. Bv de bonus voor de president directeur, of de overlast van werkzaamheden of de verhouding mannen en vrouwen in een organisatie. Deze issues zijn relevant omdat mensen door die issues geactiveerd worden om een standpunt ten opzicht van het programma in te nemen. En dat heeft weer effect op de haalbaarheid van onderdelen van het programma.

Voordelen

Het grote voordeel om met deze issues te beginnen en niet met de stakeholders vind ik dat je je eerst concentreert op de inhoud: met issues weet je over welke inhoud het programma gaat of geconfronteerd gaat worden. Bij die issues horen stakeholders, niet als een grote amorfe verzameling zoals het Ministerie van Verkeer&Waterstaat, maar al meteen dieper de organisatie in, namelijk de afdeling of de persoon die dat issue in portefeuille heeft. Ten tweede kom je bij stakeholders uit die echt betrokken zijn bij dat relevante issue. Net noodzakelijkerwijs de meest zichtbare (en soms grootste) partij, maar de meest betrokken partij. Dat is voor een zinvol gesprek en een vruchtbare relatie veel lonender dat alleen op basis van het kenmerk van een organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.