Het glas is halfvol

De gemeente Ottersum, in Noord-Limburg, is een Optimistisch dorp: in tijden van bezuinigingen, ombuigingen en gemeentelijke schaalvergroting kans gezien optimistisch te blijven. Volgens prof Iske van de Maastrichtse universiteit een 6 op een schaal van 7 voor Serieuze Opmontering.

Het kan wel

Iske: “Het gaat er om of de gemeenschap vanuit een positieve actie, vanuit een halfvol glas, vanuit optimisme actief verbonden met vele partijen en met een mentaliteit van ‘Het Kan Wel’ extra zaken voor elkaar krijgt.” halfvolVolgens Iske is het van groot belang om binnen je beperkingen te kijken naar wat mogelijk is in plaats van niets te doen. Dan kom je misschien op kleine dingen zoals aan hangjongeren vragen een vandalisme bestendige bank te maken: voor 1000 euro is deze er. En nu zitten de jongeren daar, trots op hun bank en houden een oog in het zeil op de speelplaats voor kleine kinderen. Een kleine interventie, met een positieve impact: betrokkenheid en meer veiligheid.

Groots en meeslepend….

Mijns inziens gaat het om dit soort kleine ingrepen die een positief effect hebben. Niet jezelf concentreren op het half-lege maar het half-volle glas. Ik krijg zo langzamerhand genoeg van dat politieke gepraat over grote problemen en grote aanpakken. Noem zaken als PGB, UWV, SVB, Fyra, ICT-systemen, decentralisatie, Nationale Politie en je hoort “groots en meeslepend in de afgrond”. Doe eens een heleboel kleine dingen. Daarvan levert een heel stel misschien niets op, maar een ander wel: kost toch minder dan bovengenoemde zaken, en je blijft bij de menselijke maat.

Het kan wel, en het glas is weer iets voller geworden.

 

Een gedachte over “Het glas is halfvol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.