Geen interesse in effecten

Ministeries hebben geen idee van het effect van subsidies. In de NRC van afgelopen vrijdag dit verontrustende bericht: subsidies en effecten. In totaal gaat er 6 miljard aan subsidies om. En dat waar de regering 18 miljard wil bezuinigen. Je zou zeggen: schrappen die subsidies, dan zijn we op een derde van onze opgave!

Quod licet Jovi…

De Rekenkamer die dit onderzocht, stelt dat de subsidies waarvan onduidelijk is wat deze bijdragen aan doelen, kunnen verdwijnen. De minister van financiën voelt daar niets voor en ook regelmatige evaluatie wijst hij af. En dat voor iemand die zogenaamd streng is tegen de mede-Europeanen! Doet me denken aan het Latijnse gezegde: quod licet Jovi, non licet bovi.

Zo bont durft een programmamanager het volgens mij niet te maken. Effectiviteit of doelgerichtheid is nu precies waar het bij programma’s om gaat. Een opdrachtgever die openlijk aangeeft dat bijhouden of de beoogde effecten optreden, onbelangrijk is, is nauwelijks serieus te nemen. Het is vragen om verspilling van geld en energie. Deze slordigheid laat goed zien dat de overheid (en/of de politici?) zichzelf en de kiezer niet meer serieus willen nemen.

Failliet van de overheid

Voeg hier nog eens aan toe dat niet alle fracties in de Tweede Kamer geen openheid verschaffen en geen verantwoording willen afleggen over aan henzelf uitgekeerde subsidies, dan praat je langzamerhand over het failliet van de overheid. We behoeven hiervoor helemaal niet naar Athene of Rome. Een enkeltje Den Haag volstaat: de Nederlandse overheid zou zichzelf grondig moeten afwaarderen: en geen mond meer open doen over Griekenland, Italië, Prorail of andere gemakkelijke schietschijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.