Geboorte van een programma

Zaterdag heb ik de geboorte van een programma meegemaakt. Bijzonder? Ja, het gebeurde op een zaterdag in Eemnes, met 360 individuen die allemaal mee

Massameeting op zaterdag

Waarom hebben zoveel mensen hun zaterdag opgeofferd aan zo’n massameeting? Daar is maar één woord voor: betrokkenheid met het landschap van Eemland, een groot weide gebied van Amersfoort Noord tot de A27 Almere-Utrecht. Voor veel aanwezigen is dat landschap belangrijk als plek waar je nog rust en ruimte kunt ervaren.

Hard voor het proces

Op een strakke en straffe manier is de inleiding van de geboorte van een programma ter versterking van dit gebied voorbereid door Natuurmonumenten en een adviesbureau. In een grote sporthal, met veel computerschermen en twee grote schermen waarop gemeenschappelijke zaken geprojecteerd werden. Alle deelnemers zoeken een plek aan een tafel, zo veel mogelijk bij mensen van verschillende pluimage.

Plenair kan iedereen met zijn smartphone reageren op vragen van Harm, de grote leider van de dag. Maar voor zo’n reactie wordt verwoord vindt er eerst aan de tafeltjes een gesprek plaats over het belang van het gebied, wat er zou moeten gebeuren en wat je er zelf aan kan doen. De reactie van de deelnemer bestaat uit het sturen van één kenmerkend woord vanaf je telefoon naar het centrale scherm. Daar worden de woorden zichtbaar, waarbij de veel genoemde woorden in een woordwolk groter verschijnen dan de weinig genoemde. Op basis van deze woordwolk kiest de leiding met de zaal voor acht thema’s die uitgewerkt worden.

Veel mensen maken 42 zinvolle voorstellen

Na de lunch kiezen alle deelnemers een tafel bij één van die 8 thema’s. In een groep van 8 personen (zo mogelijk weer gemengd samengesteld) worden de thema’s uitgewerkt in voorstellen wat er volgens de deelnemers in het gebied aangepakt moet worden. Deze voorstellen verschijnen na verloop van tijd op computerschermen waar iedereen langs loopt. Na lezing kan een deelnemer 4 voorstellen met zijn stem verrijken. Uit deze stemming blijkt de voorkeur van de deelnemers.

Ik heb het gevoel dat zaterdag het proces stevig, maar niet irritant in handen van de leiding was, en dat de inhoud volledig door de deelnemers is bepaald. Volgens mij een mooi resultaat voor de betrokkenen bij dit gebied.

Mijns inziens zijn alle voorstellen, misschien na enige selectie op overlap, de moeite waard om nader te beschouwen en uit te werken. Dat zou heel goed kunnen leiden tot een programma voor de verbetering van Eemland. Op 25 januari gaat een grote groep deelnemers verder met de zaterdag geoogste visies, suggesties, ideeën, opmerkingen en zorgen. Ik ben benieuwd.

 

2 gedachten over “Geboorte van een programma”

  1. Ik was er op deze dag bij als tafelsecretaris. Zeer inspirerend om deze waardevolle gesprekken met bewoners, boeren, natuurbeschermers en medewerkers van overheden te faciliteren. Opvallend hoe respectvol mensen omgaan met elkaars mening, nieuwsgierig naar elkaar. We hadden het op deze dag over zaken waarover we het WEL met elkaar eens zijn. Daar krijg je energie van! Fijne mensen! Met z’n allen voor het waardevolle landschap van Eemland!

  2. Beste Theo,

    Wat een mooie, enthousiaste blog heb je geschreven over de Streekconferentie Eemland300.
    En om het in jouw woorden te zeggen: het voelt als de geboorte van een programma vol van inspiratie en duurzaamheidswensen voor Eemland / De Eempolder.
    Als organisator van de Streekconferenties namens Natuurmonumenten maakte de sfeer, de opkomst en het voorlopige resultaat mij enorm blij. Super zo’n volle zaal, zo’n mooie dag ! Het was een prachtige start om samen verder te werken aan een leefbaar, herkenbaar, duurzaam gebied, waar alle betrokkenen, dwz. consumenten, producenten en passanten hun hart en passie tonen.
    We moeten de relatie tussen de mens en de natuur en tussen de consument en waar zijn voedsel vandaan komt nu echt herstellen. Laat Eemland een krachtig voorbeeld worden waar we dit met elkaar willen en gaan doen ! Het kan !

    Hartelijke groet,

    Dr. Arne Heineman
    Programma Manager Streekconferenties
    Natuurmonumenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.