Falende strategieën

Minder dan 10 percent van de strategieën wordt effectief uitgevoerd. Deze en andere observaties doet Iain Fraser in een paper voor PM World Today. Versnippering van groepen projecten en programma’s zijn voor hem de oorzaken hiervoor. De versnippering uit zich in verschillende belangen, verschillende aansturingsmechanismen en verschillende aanpakken. Feedback vindt plaats op tactisch niveau voornamelijk financieel gedreven. Het effect is dat de gewenste effecten en benefits niet gerealiseerd worden. 

Balanced Scorecard

In zijn paper gebruikt Fraser de Business Balanced Scorecard om de initiatieven, die nodig zijn om een strategie uit te voeren, te ordenen. Daarmee kan een organisatie betekenis geven aan de uitvoering van de strategie en de samenhang tussen alle initiatieven duidelijk te maken. Al eerder heb ik aandacht besteed aan de suggestie van mijn collega Björn Prevaas om de BBSC te gebruiken om de doelen van een programma te sorteren.

Voor Fraser zijn er drie voordelen: focus op strategische issues, alignment met de werkzaamheden voor de kortere termijn en leren: niet alleen een feedback loop op tactisch niveau maar ook op strategisch niveau.

Er ontstaan op deze manier portfolios van initiatieven, waarmee in mijn optiek de relatie tussen portfoliomanagement en programmamanagement duidelijker wordt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.