“Programmamanagers doen een aanslag op de capaciteit van mijn afdeling”, “Het leuke werk zit in programma’s, het vervelende routinewerk in de lijn” en “Als lijnmanager heb ik het gevoel dat ik macht verlies aan een programma”. Drie reacties van lijnmanagers bij een discussie over de praktijk van programmamanagement. Eerlijk, helder en duidelijk. Daar is geen woord chinees bij.
Het heeft weinig zin te ontkennen dat deze managers het verkeerd zien. Laten we er maar van uit gaan dat programmamanagers iets moeten doen aan deze effecten. Want dat ze ongewenst zijn, daarover zijn alle managers het eens.
1. Programmamanagement komt er niet bij en programma’s betekenen niet per definitie meer geld of capaciteit beschikbaar. De organisatie moet het nog steeds met dezelfde euro’s en mensen doen. Kortom, de afweging tussen programma en lijn behoort uiteindelijk bij het topmanagement te liggen. Maar daarvoor heeft de programmamanager goed nagedacht wat zij wil gaan doen en hoeveel geld en capaciteit dat vergt. Vervolgens heeft zij met de lijnmanagers goed overlegd of die capaciteit inderdaad ook beschikbaar kan komen en wat dat betekent voor activiteiten die nu niet meer gedaan gaan worden.
2. Programma’s kunnen leuk ogen omdat medewerkers op een andere manier hun werk kunnen doen. Maar daar heb ik geen programma’s voor nodig. Je kan ook het bestaande werk anders organiseren, zodat het “leuker” wordt.
3. Macht: ja in de zin van minder operationele leiding geven aan je medewerkers omdat iemand anders dat misschien gaat doen. Geen verlies als het erom gaat de gewenste doelen van de organisatie te bereiken. Alleen doe je dat niet meer afgeschermd in je eigen afdeling maar in openheid en samenwerking met je collega’s. ’t Is maar hoe je het bekijkt.