Zoek de belangen

Een verbijsterende conclusie bij het programma reporter van de KRO (zoek bij uitzending gemist op Reporter): ziekenhuizen noch chirurgen noch verzekeraars houden de ervaringen met aangebrachte prothesen bij. In de uitzending ging het om kunstheupen, knieën en wervels. Er kwamen schrijnende gevallen van slechte heupen aan de orde waar patiënten langdurig dan wel voor altijd aan krukken of rolstoel gekluisterd zijn. De belangen achter de toepassing van nieuwe, maar nog niet volledig uitgeteste prothesen kwamen uitgebreid aan de orde. Ook de voorzitter van de vereniging van orthopedisten kwam uitgebreid in beeld om te vertellen dat hij van niets wist: Van Kooten en De Bie hadden zijn presentatie niet beter kunnen doen.

Niet de politiek

Hier ligt een duidelijke kans voor een mooi programma. Wissel ervaringen met prothesen uit tussen ziekenhuizen, orthopedisten en zorgverzekeraars. Dan kunnen de patiënten en verzekeraars vergelijken en op basis van de ervaringen kiezen voor de hen meest passende behandeling. Maar wie heeft belang bij zo’n programma? In de uitzending eindigt men met een oproep aan de politiek.

Zoek de belangen

Dat lijkt mij een ouderwetse en te simpele oplossing. Patiënten hebben er een duidelijk belang bij. En ook die orthopedisten die de kwaliteit van hun werk en de positieve effecten van hun operaties hoog hebben, zouden er ook een belang bij moeten hebben. Helaas geeft hun vereniging niet thuis. De ziekenhuizen zouden dat ook moeten hebben. Je loopt echter de kans dat je in de handen van managers valt die eerder de prijs dan de kwaliteit voorop stellen.

Dan de verzekeraars? Zij adverteren met de beste zorg tegen de laagste prijs. Zij doen verwoede pogingen hun klanten naar die specialisten te sturen die de meeste ervaring en beste prestaties hebben. Uiteindelijk betalen zij de rekening van slechte operaties. Dus misschien hebben zij het meeste belang bij een dergelijk programma. Misschien moeten deze het initiatief nemen en draagvlak voor hun aanpak bij de specialisten zien te verwerven. Dan zullen de ziekenhuizen wel moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.