Eemland300: vallen en opstaan

Op donderdagavond 25 januari zijn ruim 100 enthousiaste Eemlanders bij elkaar gekomen om de resultaten van de streekconferentie van 25 november verder uit te werken. Je zou kunnen concluderen dat na de geboorte van een programma voor Eemland nu de fase van vallen en opstaan is aangebroken.

De start van de avond bestond uit het langslopen van allerlei ideeën van de streekconferentie. Alle deelnemers hebben vier stemmen kunnen uitbrengen op zo’n honderd ideeën. Op basis van het aantal stemmen zijn deze ideeën  gegroepeerd tot 9 clusters die door negen groepen zijn geconcretiseerd tot een werklijst met resultaat en data. Ongeveer om kwart over tien hebben de bewoners, ondernemers, recreanten en milieu-betrokkenen en boeren zich gecommitteerd om 8 voorstellen te gaan uitwerken. Op 25 juni komen deze 100 enthousiastelingen weer bij elkaar om elkaars vorderingen te toetsen.

Omgevingsvisie

Tijdens de algemene inleiding leek de discussie zich te gaan concentreren over het plan om een provinciale omgevingsvisie te gaan maken en de ingediende omgevingsvisie van 9 omliggende gemeenten. Met enige moeite, maar streng en doortastend, weten de opdrachtgever en de facilitator te voorkomen dat de gehele avond aan dit punt gewijd zou worden. Dit had echter kunnen leiden tot een vroegtijdig einde van de avond, want de energie liep behoorlijk weg. De meeste deelnemers wilden graag aan het werk, wat iets zegt over de motivatie van veel deelnemers.

Problematisch vond ik zelf het ontbreken van de verbinding tussen de 42 voorstellen van 25 november en de vier borden met briefjes met zeer summiere aanduidingen van ideeën. In wezen hebben we niet de 42 voorstellen ingedikt en geprioriteerd, maar hebben we een honderdtal  kreten en suggesties, die deels herkenbaar waren van de eerdere sessie, opnieuw geprioriteerd en geclusterd.

Gezamenlijke ambitie noodzakelijk

Dat er serieus gewerkt is, leid ik af uit de omstandigheid dat na de uitwerking van deze ideeën één groep zichzelf heeft opgeheven (want te weinig deelnemers). En twee groepen wilden fuseren doch dat is afgehouden. De meeste groepen hebben echter vervolgafspraken gemaakt, zodat het waarschijnlijk is dat we op 25 juni een stel concrete voorstellen hebben.

Een regiegroep bestaande uit de contactpersonen van de acht groepen zal de onderlinge informatie-uitwisseling en verbinding verzorgen. Het zal mijns inziens noodzakelijk zijn dat deze groep een gezamenlijke ambitie voor Eemland300 formuleert, zodat de voorstellen voor actie daaraan getoetst kunnen worden. We willen toch allemaal dezelfde richting op werken, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.