Duaal opdrachtgeverschap

Modern en vooruitstrevend, nog witter dan wit, de beste van twee werelden: het duaal opdrachtgeverschap. Plaag of zegen?

Veel programma’s overschrijden naar hun aard de traditionele grenzen die organisaties binnen en buiten hebben getrokken. Dat betekent voor de besluitvorming dat managers bevoegdheden moeten afstaan ten behoeve van het bereiken van de doelen. De weerstand daartegen is vaak groot, dus besluit men het programma te zegenen (of plagen?) met twee opdrachtgevers.

Extra energie

Met een stel programmamanagers van Twynstra Gudde hebben we deze problematiek nader verkend. Natuurlijk is het heel efficient en effectief om één opdrachtgever te hebben. Daarom gaat een ideaal model daar van uit. Dat wil echter niet zeggen dat je geen programma hebt, als je meer dan een opdrachtgever hebt. Zo strak is de leer niet. Je moet er echter wel extra energie in gaan steken. Die energie gaat zitten in het bij de les houden: tenslotte zijn er wel 100 redenen om een stuurgroepvergadering niet bij te wonen en is er maar één om er wel bij te zijn.

De opdrachtgevende organisatie moet de consequenties in termen van tijd, toegankelijkheid, verwarring en aandacht accepteren. Beide opdrachtgevers moeten voor de programmamanager vaak beschikbaar zijn, de programmamanager is veel tijd met heen en weer reizen kwijt, ed. Daarbij komt verder dat je waarschijnlijk ook veel beter de betreffende manager aan tafel kunt hebben, dan dat je vooraf en achteraf ellende krijgt als hij geen opdrachtgever is.

Consistent en transparant

Verder geldt dat je consistent en transparant moet werken: informeren van beide opdrachtgevers, filteren van informatie naar boven en beneden. Ook vergt deze constructie dat beide opdrachtgevers van een gelijkwaardig niveau zijn: zowel in functionele als in operationele termen, ofwel in beloningsschaal en rolgedrag.

Tenslotte is het behulpzaam als er in geval van twee opdrachtgever wel één programmamanager is. De ellende is niet te overzien als er ook nog eens twee verschillende mensen belast zijn met het koppelen van twee opdrachtgevers.

Kortom, duaal opdrachtgeverschap kan een zegen zijn om te voorkomen dat een loopgravenoorlog ontstaat. Het vergt erg veel extra inspanning voor de programmamanager die zeer zorgvuldig en consistent aan de slag moet zijn. Veel tijd voor het inhoudelijk managen van projectleiders zal hij niet overhouden, als het programma in een cruciaal stadium zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.