De nieuwe programmamanager

Op aanraden van een collega heb ik het boek van Daniel Pink A Whole New Mind gelezen. Ik denk zeer toepasselijk voor de programmamanager op langere termijn. Pink stelt dat de huidige tijd een correctie vergt in het aanspreken van onze hersenhelften. Tot nu toe overheerst de linkerkant. Dat wil zeggen rationaliteit, en analytische vermogens. Die zijn nuttig geweest in het industriële tijdperk.

Ruk naar rechts

Door de drie a’s: Abundance (er is genoeg van een heleboel materiele zaken), Automation (veel standaard proceseen kunnen geautomatiseerd worden), Asia (goedkope en slimme handen en hoofden beschikbaar) moeten we ons gaan onderscheiden van landen waar op goedkope wijze productie kan plaatsvinden. Alleen door nog meer van hetzelfde (de linker hersenhelft)  lukt dat niet. Dus pleit Pink voor een ruk naar rechts. Dat leidt bij hem tot zes kenmerken die versterkt zouden moeten worden en waarmee we de concurrentie met de wereld aankunnen. Dat zijn nou juist kenmerken die ook bij programmamanagers goed zouden passen, terwijl de projectmanager meer van de linker hersenhelft is.

De zes kenmerken zijn: Design, Story, Symphony, Empathy, Play, Meaning. De stelling van Pink is dat producten niet alleen functioneel maar ook aansprekend moeten zijn, een verhaal niet alleen een stel argumenten bevat maar vooral een overtuigende boodschap, niet alleen focus maar een samenhangend geheel, geen logica maar ook empathie, niet alleen serieus maar ook speels, niet alleen een stapel feiten maar ook betekenis.

Symphonie

Vooral de eigenschap symphonie lijkt mij passen bij de programmamanager. Natuurlijk moet er focus zijn, maar het samenhangend geheel zoals een symphonie laten horen is de opgave. De verhalende kracht van een programmamanager zou dat kunnen versterken. De verschillen die Pink aanhaalt, zouden zomaar de verschillen tussen projectleider en programmamanager kunnen zijn. Voorlopig opteer ik voor een programmamanager die als een dirigent het geheel als een emotioneel aansprekend verhaal over weet te brengen.    

Kortom, de programmamanager moet veel meer gebruik maken van de rechterkant van haar hersens. Dan gaat zij een mooie toekomst tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.