De externe projectleider

“Help, ik heb een projectleider van een extern bureau. Hoe stuur ik deze aan?” Deze vraag van een programmamanager, die ik vorige week kreeg, is niet de eerste die ik op dit gebied heb gehoord. In dit geval was het zo dat de eigen organisatie niet voldoende kwaliteit in huis had om zelf voor een projectmanager te zorgen: dus iemand ingehuurd.

Projectplan als basis nieuw contract

Er zijn twee varianten. Of de programmamanager gaat als opdrachtgever functioneren of een lijnmanager doet dat.

In beide gevallen laat de nieuwe opdrachtgever de externe projectleider een projectplan schrijven en dit in nauw overleg met de lijnmanagers of programmamanager vaststellen. Daarbij moet het belang van de lijnmanagers zwaar wegen, omdat het resultaat van het project uiteindelijk bedoeld is voor diezelfde lijnorganisatie.

Het officiële contract voor de inhuur van de externe projectleider regelt de verhouding tussen twee organisaties, maar de nieuwe opdrachtgever doet er goed aan de betreffende projectleider via het projectplan te hercontracteren. Daarmee krijgt hij de operationele leiding over de projectleider. Dat is verre te prefereren boven de situatie dat het bureau zelf de opdrachtgever speelt of de algemeen directeur die gecontracteerd heeft: de eerste kan de belangen van de gebruiker nooit behartigen en voor de laatste is de klus veel te operationeel.

Helemaal bont maakt een organisatie het als de directeur van de projectleider zitting neemt in de eventuele stuurgroep. Conform de richtlijnen van Prince2 moet dat, maar een dienstverlener die de eigen opdracht mede aanstuurt is nu precies wat niet moet. Iets met de slager en zijn eigen vlees toch?. Was dat niet één van de lessen van de commissie-Elias?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.