Verbinding als doel

De meest belangwekkende opgave voor de komende jaren hebben Rutte en Samsom nu neergelegd: Bruggen slaan. Mij schiet meteen het boek van collega Roelof Benthem in gedachten, getiteld Bruggen Bouwen. Los van de vraag of je nu bruggen slaat of bouwt, centraal staat de gedachte dat je in een programma met communicatie een verbinding probeert te leggen. De brug is het resultaat, verbinding is het doel.

Heden en toekomst

Een verbinding waartussen dan? Bij een programma denk ik in eerste instantie aan de brug tussen heden en toekomst. Je wilt met een programma naar een betere situatie (bv kleiner begrotingstekort, minder kosten voor de zorg). Daarvoor zijn allerlei inspanningen nodig die draagvlak (pijlers, fundamenten) creëren voordat je echt een brug kan leggen. Communicatie verzorgt die creatie van draagvlak.

Verschillende belangen

Maar ook een verbinding tussen allerlei belangen. Wederom kan communicatie een rol spelen. Na een zoektocht naar belangen rond zo’n brug kan je met de belanghebbenden in gesprek over een afstemming en misschien zelfs win-win tussen allerlei belangen en de doelen van een programma. Daar is op die manier winst te behalen.

Verschillende specialisten

Tenslotte een verbinding tussen de programma specialisten en de communicatie adviseurs. Ook tussen die professionals willen wel grote kloven bestaan die leiden tot langs elkaar heen werkende mensen. Zo werken programmamanagers volgens hun eigen dynamiek aan de doelen met bijbehorende projecten. Op een gegeven moment komen ze er niet uit en zoeken dan hun heil bij communicatie. Ofwel kan communicatie even goedmaken wat wij in het programma hebben laten liggen. Omgekeerd kunnen de communicatiemensen allerlei mooie strategieën en communicatiemiddelen verzinnen die geheel buiten de kaders van programma’s uitgaan. Ook dan is de verwarring compleet.

 Inkomensonafhankelijke prijs

Wat gemeenschappelijk is, is de verbinding, het gezamenlijk optrekken in een klus. Dat hoor je Rutte en Samsom wel zeggen. Maar het betekent wel dat je na de radiostilte nu erg veel televisiegeluid moet gaan maken om die verbinding tot stand te brengen. In de kwestie van de zorgpremie kunnen betrokkenen onmiddellijk aan de slag. Voor de inkomensonafhankelijke prijs van 41,50 euro kunnen de heren even wat gaan nadenken over het echt bouwen (of slaan) van bruggen. Met als doel een verbinding tussen allerlei groepen, belangen, achtergronden en perspectieven te creëren. Dat is de les van programmamanagers, niet het resultaat (de brug) maar het doel (verbinding) is waar het om gaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.