Breed werkveld voor de programmamanager

Vorige week heb ik met Jo Bos een interessant gesprek gevoerd over de state of the art in programmamanagement. Samen hebben wij dit weblog geschreven.

Wij zijn het erover eens dat sinds het begin van deze eeuw het vak van programmamanagement een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Voor ons wordt dat op dit moment het beste uitgedrukt met het trefwoord “verbreding”: programmamanagers en hun helpers hebben te maken met erg veel context. Verandering, beïnvloeding, samenwerking buiten de eigen organisatie zijn de gebieden die van die verbreding deel uit maken. 

We voerden dat gesprek (waarvan er nog veel zullen volgen) in het kader van de voorbereiding van het eerste grootschalige, nationale evenement voor programmamanagement: de PGM Open. Onderstaand een eerste uitwerking van de drie gebieden.

Verandering 

Verandering: programmamanagers zijn vrijwel altijd bezig met veranderopgaven. Niet de individuele resultaten in een programma zijn wat de organisatie nodig heeft, het gaat om effecten van interventies. Dát bewerkstelligen is de opgave voor de programmamanager en dat realiseren deze spelers zich meer en meer.

Beïnvloeding

Beïnvloeding: bij het bewerkstelligen van die verandering is het vrijwel altijd aan de orde dat de programmamanager beïnvloedt, maar niet kan afdwingen. Hij weet nooit zeker of datgene wat hij doet de verandering bewerkstelligt. Hij moet dus naar bevind van zaken ook andere interventies proberen. Hij kan niet aan zijn opdrachtgever stoer laten weten dat hij het wel even zal fixen. Zijn eigen leiderschap is daarmee (één van de) belangrijkste succesfactoren in een programma.

Samenwerking

Samenwerking: bij de totstandkoming van een programma moet vaak langdurig met betrokken partijen (die autonoom zijn van de initiatief nemende organisatie) samengewerkt worden om de gezamenlijke ambities en doelen te realiseren. Dat proces professioneel in goede banen leiden is de kern van het werk van de programmamanager. Ook daarvan zijn de professionals zich meer en meer bewust.

PGM Open

Dat zijn drie eerste lijnen die wij zien. Wij dagen de lezer uit om deze (en andere) ontwikkelingen te identificeren en te interpreteren. Liefst op korte termijn, zodat wij met zijn allen de PGM Open kunnen gebruiken om daar met elkaar conclusies aan te verbinden wat betreft onze eigen vakontwikkeling. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.