Blijf ons kritisch volgen

P1000215_9"Blijf ons kritisch volgen," aldus de oproep van burgemeester Opstelten van Rotterdam. Hij nam maandagmiddag het vernieuwde boek Programmamanagement Sturen op Samenhang van Gert Wijnen en mijzelf in ontvangst. Hij erkende het belang van programmamanagement voor het nieuwe college dat in Rotterdam in het zadel zit. "Zonder stevig programmamanagement komen we er niet." In de honderd dagen die het gaat kosten om een nieuw programma in elkaar te zetten, gaat Opstelten het boek wel lezen, hoewel het vrij dik is ("Kan dat niet op twee kantjes met drie beslispunten?").

De vernieuwde editie, die bij Kluwer is uitgegeven, heeft drie delen. In deel 1 werken we de aanpak uit. Onderwerpen als risicomanagement, communicatie, audits en de organisatie van programma’s zijn dieper uitgewerkt dan in de eerdere versie. Deel 2 en 3 zijn nieuw. In deel 2 geven we checklisten voor het opbouwen en uitvoeren van programma’s. Deel 3 bestaat uit een serie van zeven artikelen waarin we collega’s aan het woord laten over hun ervaringen met programmamanagement. In totaal is het nu een boek geworden van 277 pagina’s, inclusief register en begrippenlijst.

De lancering van het boek is voorafgegaan door een minisymposium georganiseerd door het programmabureau van dS+V van Rotterdam. Met ongeveer dertig managers en programmamanagers zijn we de condities waaronder programma’s floreren nagegaan. Met name het dilemma hoe om te gaan met de extra sturing op effecten is uitgewerkt. Ik kom daar later deze week nog op terug. Zie verder: http://www.kluwermanagement.nl/?subject=weblog&id=140.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.