Accepteren chaos

Accepteer chaos. Waardeer jezelf en de ander. Werk aan vertrouwen en samenwerking. Vergeet concurrentie, realiseer mogelijkheden. Streef naar plezier en creativiteit. 

Dat zijn volgens Blanca Vergara van de Rotterdamse Business School (RSM) de belangrijkste eigenschappen van de leider van de toekomst. Gisteravond besprak de IPMA interessegroep Programmamanagement met haar de “transformational competencies” van de nieuwe leider.

Chaos is de regel

Vooral het accepteren van chaos (“chaos is de regel, orde uitzondering”) was even wennen voor de programmamanagers. De oriëntatie van veel programmamanagers is gericht op het orde brengen in onoverzichtelijke situaties: er moet een heldere probleemstelling zijn, heldere taken en verantwoordelijkheden, benefits, resultaten. Allemaal woorden uit het standaard repertoire van de project- en programmamanager. De boodschap van Blanca is dat dat niet gaat helpen, integendeel.

Bij de RSM zijn deze bevindingen verwerkt in het opleidingscurriculum voor jonge MBA-studenten. Analytische skills, basale kennis en feiten, probleemoplossend vermogen waren al aandachtsgebieden die in de opleiding aan de orde kwamen. Nu komen daar creativiteit, mentale beweeglijkheid en zelfkennis bij. Dat betekent ook dat het opleidingsprogramma veel flexibeler ingericht moet worden, omdat ook deelnemers niet allemaal over een kam geschoren kunnen worden. Ook daar zit een zekere mate van chaos in.

Certificering

Dat roept de vraag op in hoeverre de competenties van de programmamanager passen op deze nieuwe opgave. Deze maand is net de officiële certificering volgens IPMA-normen van start gegaan (zie de IPMAsite). Je kunt je sowieso al afvragen of certificering niet teveel orde wil scheppen. Los daarvan zou een en ander kunnen betekenen dat de discussie moet gaan over de extra competenties zoals door RSM benoemd. Daarvan herken ik creativiteit. Zelfkennis, accepteren chaos, kiezen voor een programma op basis van je eigen overtuiging (en niet omdat de opdrachtgever het wil) zijn dan zaken die onderbelicht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.