Efficiënte start met canvas

Het Program Canvas mag rekenen op een groot enthousiasme bij onze doelgroep. Gisteravond bleek dat weer tijdens een bijeenkomst van de PGM Community in Amersfoort. Ruim 20 professionals hadden de reis ondernomen om mee te werken aan de toepassing en verbetering van het canvas. „In korte tijd hebben we echt iets bereikt,” luidde het commentaar van een programmamanager.

Verbetering en aanvulling

De inleiding van Bjorn Prevaas gaf meteen al een levendige discussie. Daarbij gingen op opmerkingen en vragen vooral over het versterken van het instrument: waar kan ik de diagnose kwijt? Ik mis in jullie aanpak de urgentie. Wat is jullie belangrijkste dilemma geweest? Wat mij betreft zijn dit allemaal vragen die de kern van ons idee niet aantasten; het gaat allemaal over verbetering en aanvulling van het canvas. Mijn dilemma is dat je de hoofdlijnen van een programma helder wilt hebben, zonder te vervallen in details. In zo’n discussie krijg je vooral suggesties wat erbij kan en niet wat geschrapt kan worden.

In de praktijk blijken organisaties op hun eigen manier met het Program Canvas om te gaan. Eén gemeente heeft communicatie, planning en sturing toegevoegd tegen inlevering van de ongewenste effecten en afbakening. Dat kan als je daarmee de opdrachtgever en de stakeholders beter bedient. Ook is tijdens de PGM-bijeenkomst de suggestie gedaan om voor de communicatie naar buiten alleen de kern van het canvas te pakken: dat zijn de negen elementen die het Waartoe, het Hoe en het Wat dekken. Lijkt me een uitstekende actie.

Werkvormen

Een paar deelnemers hebben zich gebogen over de werkvormen die je bij het maken van een canvas kan hanteren. Zij bevelen aan om niet meteen het grote canvas aan te pakken, maar klein te beginnen door de elementen stuk voor stuk te behandelen. Een andere deelnemer zei dat zij helemaal niet het canvas laat zien, maar met de hulpvragen (die ook in kaartvorm beschikbaar zijn) van start gaat. Ook over de hulpvragen hadden de deelnemers veel opmerkingen: die zullen binnenkort op de site programcanvas.nl worden gepubliceerd. De tijd was te kort om alle vragen door te werken en deze van betere, scherpere alternatieven te voorzien.

Met recht een cocreërende bijeenkomst die vooral oplevert dat je met het Program Canvas een efficiënte start van je programma kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.